Cărţi

Creez această pagină pentru a împărtăşi cărţile care au avut o oarecare influenţă asupra mea.

1.  My Early Life, 1874-1904, 






incursiunile directe în vieţile elitei Romane  redau cu exactitate atmosfera dominantă în perioada dată. Tabloul sumbru generat de crimele prezente la fiecare pas, comportamentul inuman, interesele obscure, cristalizează viciile unei societăţi, la fundamentul careia stă materialismul








Sursa imaginii.

3. Discursuri, Epictet


    Discursurile lui Epictet, prezintă în sine esența stoicismului, sau, mai bine spus a laturii umane și pozitive ale acestui curent. Fost sclav, Epictet ca nimeni altul a putut descrie calitățile unui om cu adevarat liber, cu adevărat fericit. Principiile insuflate pe parcursul a toată cartea diferă cardinal de cele invocate în cărțile de self improvement de acum, prin faptul că sunt mai greu de digerat, asimilat, materializat. Înțelegerea lor necesită un bagaj de cunoștințe și experință de viață impunătoare, căci adevărul și/sau binele de regulă sunt ascunse și devin vizibile doar în urma unui efort. De aici și valoarea cărții, care,  în contextul literaturii disponibile azi este incomensurabilă.





Sursa imaginii.

4. Lives, Plutarchus


         Considerat unul din cei mai mari istorici al tuturor timpurilor Plutarh a scris istorie, şi una bună. Firul narativ în strânsă legătură cu adevărul istoric, făra careva devieri la subiecte neînsemnate sunt baza acestor scrieri, iar ceea ce mi se pare şi mai valoros sunt detaliile subtile privind circumstanţele, lucrurile, caracterele ce au avut impact în vieţile personajelor istorice din operă. Autorului nu i-au scăpat aceste mici detalii care în esenţă sunt totul şi cu ajutorul cărora poate fi recreată atmosfera de atunci în mintea fiecărui cititor, căci istoria pentru a rămâne vie nu trebuie să conţină doar cifre şi descrieri seci ci şi substratul emoţional al acestor timpuri.






Sursa imaginii

5.  Iliada, Homer
Epopeea lui Homer considerată cea mai veche creație a Greciei antice ajunsă până în prezent, merită să ocupe un loc de cinste în biblioteca oricui. Universul lui Homer (format din 3 zone pământul care este înconjurat de ocean, cerul unde locuiesc zeii și tartarul unde sălășluiește Aid) este absolut diferit de cel actual, la fel și religia politeistă, totuși percepția premergătoare celei de acum este foarte importantă pentru înțelegerea în fond a naturii umane. Cel mai de preț după mine în această operă este stilul obiectiv fără excese, abordat pentru descrierea cât a evenimetelor atât și a naturii careia de altfel autorul acordă o atenție infimă. Imparțialitatea și măsură cu care Homer enunță totul este perfectă, acest lucru de altfel lipsește mult operelor de acum. O lume unde titlurile sunt date conform meritelor, unde până la urmă și zeii sunt nevoiți să accepte soarta neschimbătorea (oare rămân ei atotputernici atunci) merită o vizită imaginară.



Sursa imaginii

6. Război și Pace, Lev Tolstoi
Unul din cele mai renumite romane ale literaturii ruse nu are cum să nu te intereseze, cel puțin prin tratarea nestandartă a evenimentelor istorice. Nici într-un manual de istorie nu se găsește o așa examinare și relatare a  cauzelor, motoarelor și întâmplărilor unui război. Omul este responsabilul, și acest om este descris și tratat caatare în acest roman. Simplitatea și cursivitatea textului induce impresia că totul în această viață este firesc, totul își are o ordine prestabilită și că există niște reguli nechimbate în concordanță cu care totul are loc.










Sursa imaginii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu